Ska vi diskutera det här med läxor

 

Bloggisar, ska vi diskutera det här med läxor i skolan…vad tycker ni?

 Ska barn ha läxor eller inte?

 

 

 

 

Det har under en längre tid diskuterats i olika forum på nätet, det har pratats i podcasts och skrivits debattartiklar om detta med läxor i skolan…eller framförallt att läxor i skolan ska slopas. Hur känner ni med skolbarn i denna fråga? Är ni för eller emot läxor?

 

Vi har ju tre barn i skolan…dom går i 3:an, 4:an och 5:an…å jag måste säga att jag tycker att  detta med läxor är bra, så jag går helt mot strömmen i denna fråga. Jag är för läxor!

 

  

Jo, jag tycker att läxor är bra för barnen, det handlar kanske inte så mycket om själva lärandet eller att jobba i kapp det man inte gjort i skolan. Enligt mig så ska barnen hinna med det dom bör i skolan, läxor är inte något som man gör för att jobba i kapp. Läxor handlar mer om att lära sig ta ansvar, fullfölja uppgifter och lära sig ta eget ansvar kring sina studier. Våra tre barn har alla flera läxor varje vecka det är matteuppgifter som ska göras, engelska glosor som ska pluggas in och sen en svenska läxa där man läser och svarar på frågor om en text – alla väldigt bra läxor tycker jag!

 

Läxorna är ingen stress för oss hemma, vi har ett väloljat system för att allt ska hinnas med helt utan stress. När barnen kommer hem från skolan så gör dom sina sysslor och läxor först av allt, sen har man tid för lek med vänner.

 

Hemma hos oss tar barnen in posten, tömmer diskmaskinen och fyller på vedkorgen…å så  här på vintern när det snöar så ska även uppfarten skottas när detta är gjort gör man sina läxor. Glosor tränas på tre gånger varje dag…engelska texten läses varje dag och sen gör man matten en dag och svenskan en annan dag. Allt detta gör alla våra barn helt själva varje dag – å det är aldrig något knussel…det tar dom max 30 min att göra sina läxor varje dag men sen har dom resten av dagen att göra vad dom vill! Å vet ni vad barnen gillar denna struktur, dom vet vad som förväntas av dom och vad dom ska göra när dom kommer hem…sen lyckan när man frågar om glos förhöret gick bra å alla tre säger stolt ”självklart hade jag alla rätt”! UNDERBART!

 

Sen ska ni inte tro att vi som föräldrar inte involverar oss i barnens läxor…Två kvällar i veckan (tisdagar och torsdagar) sitter vi tillsammans och tittar igenom alla läxor, att allt ser ok ut att dom har koll på vad som gjorts och att det är rätt svarat, vi har ett förhör på glosor och pratar igenom svenska texter.

 

Jag måste säga att jag tycker att läxor är bra, hemma hos oss fungerar det super! Ovan ser ni Theodore uppkrupen i sängen görandes sin läsläxa...ser ju inte för tråkigt ut eller?

 

Sen så kanske denna struktur med läxor och så fungerar bra hemma hos oss då vi har andra regler kring skärmtid etc...hur vi hanterat det kan ni läsa om HÄR

 

Vad säger ni? Hur har ni det med läxor hemma, vad säger barnen? Kommentera gärna, jag är så intresserad av era åsikter och tankar i denna fråga.

 

 

 

#1 - johanna

Jag är kluven i denna fråga. Jo jag tycker läxor är bra men här hemma är det förknippat med skrik och gråt var gång det är läxor. Tjejerna är ofta väldigt trötta efter skolan och kommer hem sent. Jag har svårt att ta mig tiden att hjälpa då jag ska laga middag och ta hand om 1 åringen samtidigt.

Svar: mmm så kan det vara!
AngelicasVärld

#2 - Mirre

Håller med JOhanna, skulle skrivit samma, Så kan bara intyga

#3 - Nathalie

Jag känner rent spontant att läxor bara är nyttigt. Men det är så olika från individ till individ det där också.
När jag själv gick i skolan minns jag att jag alltid fick lov att göra mina läxor på bussen till eller från skolan då jag bodde en bra bit bort. Det fungerade ju, men det var väl inte ultimat studiero med 15 andra stökiga skolkamrater på bussen. ;)
Väl hemma blev det mat, lite socialt med mamma och sedan var det läggdags. Ingen tid för läxläsning hemma.

Svar: ja läxor är nyttigt!
AngelicasVärld

#4 - birgitmaria

Läxor är bra! Jag håller med dig. Men det ska vara sånt eleverna kan klara själva. (oavsett ålder) Vissa saker kan vara bra att göra hemma i lugn och ro. Läsläxa är ju superviktigt!
Ja, jag är ju inte bara mamma... utan lärare oxå..:-)
Men en läxa får inte vara ett helt moment utan sånt som behöver övas lite mer helt enkelt.
Sen får man ju lite koll som förälder oxå.

Svar: håller med helt å hållet!
AngelicasVärld

#5 - JUNITJEJ

Jag jobbar som lärare själv och jag är faktiskt lite kluven i denna fråga. De elever som bäst behöver läxor, är de elever som också (i många fall) inte får någon hjälp hemifrån.
Jag är absolut för läsläxa, eftersom läsningen är så viktig att hålla i liv. för att lättare lära sig engelska glosor eller multiplikationstabeller är läxor också bra eftersom man måste drilla.

Sedan har jag en förståelse om inte alla elever orkar att ha läxor. Många elever kanske går på frutids och är inte hemma förrän mellan kl 17-18. Då ska det ätas och göras läxor och en fritidsaktivitet ska OCKSÅ hinnas med. Stackars barn! Läxor ska kanske vara valfria?!

Svar: ja läsningen är super viktigt!
AngelicasVärld

#6 - Amanda Eriksson

Vad kul att du skrivit om det här. Jag har precis skrivit ett inlägg som handlar om läxor bland annat.
Kram

Svar: det ska jag kolla in!
AngelicasVärld

Powered by Jasper Roberts - Blog
Hej och välkommen till min värld!!

Jag heter Angelica och i den här bloggen får du följa allt som sker i min värld. Jag skriver om allt från inredning till mat, träning och om livet med tre tweenisar. På det så bjuds det på massor av bilder på choklad, snittblommor och kaffe tre av mina stora laster i livet!!

Har du någon fråga eller vill komma i kontakt med mig ang samarbeten, PR-utskick eller liknande maila mig gärna angelicasvarld@gmail.com

Välkommen hit till min värld – Hoppas du ska trivas!