När slutade barn få vara barn?

När övergick lek i mjukiskläder med söta flätor till Victoria Secret kroppsspray och Michel Kors väskor…när byttes lek med lego ut mot bråk om att få spela COD?

 

När slutade barnen att vara barn?

 

 

 
 
 

 

 

 

Vi har som ni vet tre barn, tre fina underbara barn i åldrarna 9, 10 och 11…tre barn, inte tre unga vuxna, inte ens tre tonåringar. Utan tre barn! Vi har tre barn som ska få vara barn. Tre barn som ska vara ute och leka, åka skateboard, cykla, hoppa hopprep, spela fotboll och bygga kojor i skogen. Men det är inte så det ser ut idag…

 

Dottern pratar om Miss Lisibell som hon följer på Youtube…hon pratar smink, Victoria Secret spray och drömmer om en aldeless egen Michael Kors väska. Sönerna tjatar om att få spela tv-spel som COD och Assassin’s Creed. Spel för 18 åringar då det är så mycket våld. Det är inte ok…lika lite ok som att en 10 åring följer en Youtube-stjärna som genom skärmen säger att min dotter måste sminka sig och ha de senaste produkterna för att passa in. 

 

Vilken värld vi skapat för våra barn…paddor, internet, tv-spel och bloggar i all ära men det går ut över våra barns barndom. Våra barn förtjänar bättre än så – dom förtjänar att få vara barn. Ja, jag vet att datorer, paddor och telefoner är en del av livet nu, att det är att hindra barnens utveckling om man skulle ta bort dessa devices – MEN – jag talar inte om förbud, eller att ta bort något. Jag talar om att begränsa användingen så att barnen ska få vara barn. Att dom ska få vara ute i friska luften, leka, använda sin fantasi…ja och faktiskt att lära sig ha tråkigt ibland.

 

Här hemma har vi infört skärmförbud från det att  skolan slutar till dess att middagen är i magen. Självklart så gäller detta oss vuxna också, vi behöver föregå med gott exempel. Inga telefoner, ingen padda eller tv innan vi ätit upp maten, hunnit prata och se varandra.

 

Våra barn ska få vara barn, vara ute och leka, bli smutsiga, ramla och slå sig, lära sig att ställa sig upp igen och försöka på nytt. Utvecklas och få vara de underbara och fina barn dom är – det är det bästa jag kan ge dom som förälder.

 

Jag ska låta våra barn vara barn, att vara vuxna kommer dom hinna med senare i livet…

 

 

#1 - Hanna Sahlqvist

Visst ska barn få vara barn, men någonstans går ju utvecklingen framåt. Precis som att barn inte leker med kottar (som man gjorde för länge sedan) så leker inte barn med dockor tills dem är 14 i dagens samhälle. Med utvecklingen får även barn nya intressen jämfört med vad barn hade förut.

Sedan måste jag kritisera faktiskt hur du får Lisa Johnsson (Misslissibell) att framstå. Hon matar INTE in att barn måste sminka sig, eller köpa dem nya produkterna osv. Precis som att vissa tjejer i Lisas ålder gillar sport, gillar hon smink.
Sedan förstår jag att alla som syns i media påverkar hur vi ser på oss själva och skapar ideal att följa. Självklart

Svar: Jag tror helt klart att vi har olika åsikter om Misslissibell...jag som mamma och du som ung tonåring har nog inte samma tankar om vad som är ok för en 10 åring att inspireras av...
AngelicasVärld

#2 - Angus

Åh håller med, men samtidigt tänker jag att det kanske alltid varit så? Fast nu finns det andra saker än när vi var små. Jag drömde också om smink och sminkade min docka, spelade tv-spel när Super Mario gjorde entré mm. När man är barn har man ju så fasa bråttom! Det är ju först när man fyller 25 som man inser att man inte vill bli äldre och undrar varför man har så bråttom o växa upp! ´Som Magnus uggla skulle sagt ;(

Svar: Ja så är det kanske...utvecklingen går ju framåt!
AngelicasVärld

#3 - Maria-Alexandra

Det måste vara otroligt svårt att uppfostra barn och tonåringar i dagen samhälle. Jag träffar små flickor på tunnelbanan varje morgon som inte kan vara över 10 år som har maskara, perfym, tighta kläder och fina handväskor och har funderat precis på det du skriver, varför går utveckligen så fort fram idag?
När jag växte upp var jag barn till jag var 16. Jag levde för min ponny, det fanns varken tid eller pengar till smink eller dyra väskor. Mina veckopengar lades på borstar till hästen eller nya ridbyxor. Så jag tror att ridning är en bra "sport" för barn, få lära sig ta ansvar för ett djur, få vara ute i naturen och inte ha tid för tv-spel.

Svar: Ja det är ingen walk in the park...tur att dom är söta när dom sover ;-)
AngelicasVärld

#4 - Jenny

Det är verkligen en balans det där, att hitta vad som är rätt för just vår familj. Det ser annorlunda ut idag mot när vi var i samma ålder, vi blev inte matade med saker på samma sätt. Jag märker till och med skillnad på hur det var när mina äldsta flickor var i Majas ålder, de var mer ute och lekte. Maja tittar också på YouTube och Misslissibelle, jag försöker att vara uppmärksam på vad hon tittar på och att även prata mycket med henne. Det är nog varken lätt att vara förälder eller barn i dagens digitala värld. Kram

Svar: Ja det är ju det...BALANS...svårt!!
AngelicasVärld

#5 - Cissi

Kan inte annat än hålla med. Våra barn är fortfarande så små, så det är fortfarande tecknat som gäller på youtube... men senast förra veckan hade en av flickorna parfym och smink till förskolan, och då har de inte ens börjat på 6 års, utan går fortfarande på dagis

Svar: Ja galet!
AngelicasVärld

#6 - Amanda Jona [SPONTAN]

Riktigt intressant läsning! Själv tycker jag denna utveckling gått så himla fort! Jag är 19 år idag men när jag var upp emot en 13-14 var det fortfarande "normalt" att vara ute på rasterna och leka med en boll, hoppa hage och åka pulka på vintern. Skulle man prata med en fjortonåring idag tror jag knappast att det skulle klassas som "godkända" aktiviteter utan endast vara barnsliga. Samma sak med den den digitala världen, jag fick en mobil när jag var 12 år av den enda anledningen att mina föräldrar skulle kunna få tag på mig direkt utan att behöva ringa runt till kompisarnas föräldrar och fråga var jag var, men nu finns det väl knappt någon över 7 år som inte har den senaste iPhonen?

Svar: Kul att du gillade det...ja det går fort nu! GALET!
AngelicasVärld

#7 - Lena - Gott för själen

Jisses vilket bra inlägg! Jag kände "what!? MK-väska när man inte ens är tonåring!!!" Ingen kritik mot just henne, för jag förmodar att hon fått det nån stans ifrån och alltså inte är ensam i den åldern om att vilja ha en sån. Herregud! Det är ju prisnivåer på en väska inte ens jag prioriterar! Stackars barn! Kan bara hålla med dig. Det bästa du kan ge dem är en barndom!!! Bra där!

Kram Lena

Svar: Ja visst är det galet!
AngelicasVärld

Powered by Jasper Roberts - Blog
Hej och välkommen till min värld!!

Jag heter Angelica och i den här bloggen får du följa allt som sker i min värld. Jag skriver om allt från inredning till mat, träning och om livet med tre tweenisar. På det så bjuds det på massor av bilder på choklad, snittblommor och kaffe tre av mina stora laster i livet!!

Har du någon fråga eller vill komma i kontakt med mig ang samarbeten, PR-utskick eller liknande maila mig gärna angelicasvarld@gmail.com

Välkommen hit till min värld – Hoppas du ska trivas!