Mamma + Mormor = Jag

Så här i jultider så ser jag så mycket av min mamma och mormor i mig själv, jag bakar, fixar, planerar och grejar…allt för att alla i min närhet ska ha det så mysigt och ombonat som möjligt! De där sakerna som mormor och mamma gjorde…fixade med lutfisk, bakade, la in sill gör jag och min familj nu (kanske inte lutfisken men jag tror ni förstår vad jag menar). Allt det där ”julfixet” det finns liksom i blodet som om det är direkt nedärvt från mamma och mormor.

 

  

 

Jag bakar alla de där kakorna som mamma och mormor brukade baka…ja utan havrekakorna – dom får jag inte till utan dom får mamma fortfarande baka!! Jag jul pyntar, planterar fina julblommor, hänger upp mistel, låter barnen pyssla och så fikar vi…vi fikar så mycket det bara går. Det är ju så mysigt…å precis det som jag vart serverad av mamma och mormor serverar jag nu mina barn. Lussebullar, pepparkakaor, kärleksmums, havrekakor och andra smaskigheter.

 

Alla de där minnena jag har från mina jular som liten, förväntningarna, längtan och stunderna av mys för jag nu vidare till mina barn. Det är verkligen en gåva att ha haft en mamma och en mormor som tagit sig tid, gjort allt det där som ”ska göras” med barn runt jul…att dom gjorde julen till en högtid för barnen. Aldrig en massa bråk, stress eller onyktra föräldrar utan lugna härliga jular med fokus på att barnen har det bra och mår bra, att barnen känner evinnerlig kärlek och glädje. Dom där härliga jularna med mängder av kärlek och glädje är just det jag nu i vuxen ålder värdesätter något enormt. Barnen är det viktigaste så här i jultider. Att barnen ska ha det bra – att dom får vara lyckliga och känna glädje, julglädje!

 

Min mamma hade en sak som alltid gjordes dagen innan julafton – alla sängar bäddades rena och jag och min bror fick gå å lägga oss i rena, nyduschade i rena nya pyjamaser...sen så åt hon nygriljerad skinka på knäckemacka när vi hade gått å lagt oss. Vet ni vad – i vår lilla villa den 23 december så bäddas alla sängar rena, barnen duschar och får nya fina pyjamaser och när dom krupit i säng äter jag och Tomas nygriljerad skinka med hemagjord senap och dricker en liten, liten snapps… allt som mamma och mormor gjorde för mig när jag var liten gör jag nu för våra barn, för vår familj…

 

Nya julminnen skapas och traditioner förs vidare och cirkeln sluts.

 

Vänner - Hur gör ni? Ser ni mycket av era föräldrar i er själva så här runt jul? Har ni några speciella traditioner som förts vidare från era barndomshem?

 

 

 

 

#1 - Yohanna af Skovde

Har knappt traditioner i år. Men det är bara jag och min sambo och en bebis hemma och ingen av oss är så juliga så vi tar ett lugnt firande :)

#2 - Lena - Gott för själen

Vi har nog mest skapat vår egen jul. Mamma bakade och lagade en massa mat när vi bodde hemma, men vi håller inte alls de nivåerna. Ett tag stressade vi däremot med en massa saker innan jul (som renovering och sånt), men vi har taggat ner betydligt. Mycket för att jag jobbar så mycket runt den här tiden. Men julpynt, ljus, mys och lagom med mat. Och en massa umgänge förstås!

Och förresten, en tradition som jag fört vidare. Det är julklappsjakten på morgonen! Den fixar vi ännu trots att barnen är vuxna. Kvällen innan julafton gömmer vi lappar med ledtrådar, som de får följa som en skattjakt och till sist kommer fram till en gemensam julklapp eller en varsin. Mycket uppskattat!

Kram Lena

#3 - Jennifers.nu - Fotograf & mamma tack vare IVF

mysigt ändå :) jag fixar och trixar här hemma också inför julen

#4 - Mirre

Min mamma och jag är jätteolika så, hon gillar ej att baka och laga mat, men pappa är mer pysslig. Min farmor var lite huslig med, mormor minns jag ej faktiskt

#5 - Jenny

Jag är likadan...sååå mycket av mamma OCH mormor i mig vilket jag är glad och stolt över. Två fantastiska och starka kvinnor med massor av härliga traditioner och goda recept. :) kram

#6 - Amanda Jona [SPONTAN]

Låter ju underbart :)

#7 - Camilla

Superfina bilder! 😍

#8 - Amanda

Det är så himla mysigt när man själv märker av det! :) Speciellt under juletid! <3

Powered by Jasper Roberts - Blog
Hej och välkommen till min värld!!

Jag heter Angelica och i den här bloggen får du följa allt som sker i min värld. Jag skriver om allt från inredning till mat, träning och om livet med tre tweenisar. På det så bjuds det på massor av bilder på choklad, snittblommor och kaffe tre av mina stora laster i livet!!

Har du någon fråga eller vill komma i kontakt med mig ang samarbeten, PR-utskick eller liknande maila mig gärna angelicasvarld@gmail.com

Välkommen hit till min värld – Hoppas du ska trivas!